Cum poţi şti sigur dacă un produs este sau nu românesc

Un cod bun de reţinut: 594

Există un simbol extrem de cunoscut pe fiecare produs, pe care , de cele mai multe ori îl trecem cu vederea şi pe care, cel puţin în calitate de cumpărători şi consumatori, nu-l considerăm prea util. Codul de bare – despre acest însemn este vorba – de pe produsele alimentare este însă un simbol important nu doar din punct de vedere economic ori statistic ci şi în ceea ce ne priveşte, pentru că ne poate spune  cu exactitate unde a fost fabricat alimentul ori produsul respectiv.

Informaţia poate fi utilă mai ales dacă obişnuiţi să cumpăraţi mărci exclusive ale retailerilor şi supermarketurilor şi informaţia „made în European Union” (fabricat în UE) menţionat pe etichetă nu vă este suficientă. Codul de bare de pe produsele alimentare vă poate spune exact unde a fost fabricat alimentul respectiv. Informaţia poate fi utilă mai ales dacă obişnuiţi să cumpăraţi mărci private ale retailerilor şi informaţia „made în UE” menţionat pe etichetă nu vă este suficientă. Există multe produse în car einformaţia, denumirea, aspectul comercial arată 100 % românesc, însă lipseşte ţara de fabricaţie fiind meţionat simplu Fabricat în Uniunea Europeană. Etichetele de pe sticlele sau cutiile de lapte şi de pe carcasele de carne vor fi mai detaliate în scurt timp, asta după ce Comisia Europeană va pune semnătura finală pe acest amplu proiect legislative la nivel european. Până atunci însă, există o metodă simplă de a afla, pe loc, ţara în care a fost produs sau ambalat un anumit aliment.

Codul de bare spune exact acest lucru dacă verificaţi primele trei cifre din cod. România are codul 594. „Exista posibilitatea identificării produselor fabricate şi ambalate în România. Selectarea produselor româneşti în baza codificării este posibilă dat fiind că aceasta se produce la nivel naţional. Spre exemplu, România are 594, Ungaria 599, Polonia 590, după care urmează un cod format din patru până la şapte cifre care este codul producătorului. Ultimele trei până la cinci cifre identifică produsul la nivel sortotipodimensional astfel încât el să poată fi vândut la nivel de culoare gramaj, anumite dimensiuni”, au declarat reprezentanţii GS1, asociaţia care conduce, administrează şi controlează procesul de introducere şi utilizare a sistemului GS1 în România: codificarea cu bare şi identificarea produselor.

Este important de ştiut faptul sunt ţări pentru care există mai multe combinaţii de cifre în primele trei din codul de bare. Spre exemplu, produsele fabricate sau ambalate în Germania pot avea ca prime trei cifre ale codului de bare de la 400 la 440, China de la 690 – 699, Belgia şi Luxemburg de la 540 la 549, Japonia de la 450 şi 459 respectiv 490 – 499, iar Grecia de la 520 la 521. Lista completă a prefixelor în funcţie de care vă puteţi da seama de unde provine un produs poate fi consultată  aici

 

 

 

Leave a Comment